Wat kan ik nalaten?

Elke gift, groot of klein, is waardevol voor een goed doel. Met uw nalatenschap kunnen zij hun goede werk voortzetten. Er is meer mogelijk dan u misschien denkt. Een geldbedrag is de meest bekende vorm, maar wist u dat u ook goederen kunt nalaten?

 

Een percentage van uw erfenis

Als u een geld na wilt laten, kunt u het goede doel als (mede)erfgenaam opnemen in uw testament. Hiermee geeft u het goede doel alleen of samen met andere erfgenamen recht op de gehele nalatenschap. Die bestaat uit alle bezittingen maar ook de schulden. Om geen risico’s te lopen, aanvaarden goede doelen een nalatenschap ‘beneficiair’: onder voorbehoud dat de bezittingen groter zijn dan de schulden. Wilt u liever een vast bedrag nalaten? Dan kunt u voor een legaat kiezen.

 

Een vast geldbedrag of goederen

Door het goede doel een legaat te geven, kunt u een vast geldbedrag of goederen nalaten. Denk hierbij aan een huis, een effectenportefeuille, een oldtimer of een waardevol schilderij. U kunt natuurlijk ook aan kleinere dingen denken. Zo heeft u misschien wel een bijzondere verzameling, een mooi sieraad of een antieke vaas. Ook deze kunt u aan het goede doel van uw keuze nalaten.

 

Vergeet niet om uw wensen in een persoonlijke en officiële akte (testament) vast te leggen bij de notaris. Klik hier voor het handige stappenplan waarin precies omschreven wordt hoe u uw nalatenschap kunt regelen.