Een testament: wat komt er allemaal bij kijken?

Er zijn verschillende momenten in je leven om een testament op te maken. Bijvoorbeeld bij trouwen, huis kopen, kinderen krijgen, scheiding of na je pensioen. Een testament wordt met hulp van een notaris opgesteld. Ook als er gekozen wordt voor een goedkopere, online oplossing, moet het uiteindelijke testament bij een notaris worden getekend.

Voorbereiding testament
Van tevoren is het handig om te bedenken wat je graag wil. Wie worden je erfgenamen, wil je legaten geven aan bepaalde personen, misschien een goed doel opnemen in je testament? Wie wil je benoemen als executeur? Veel goede doelen bieden erfenisdossiers aan die kunnen helpen bij het ordenen van je wensen en het maken van keuzes.

Een goed doel in je testament
Mocht je besluiten een bepaald goed doel of meerdere goede doelen op te nemen in je testament, dan is het handig om dit aan het goede doel te laten weten. Zij kunnen ook met je meedenken over wat ze kunnen bieden. Denk daarbij aan een speciale bestemming voor je toegift, je de zorg voor je huisdier aan hen wilt overdragen of het goede doel als executeur benoemen. Een executeur moet geïnformeerd worden over de belangrijkste zaken en waar bijvoorbeeld de administratie te vinden is. Niet alle goede doelen kunnen het executeurschap voor je uitvoeren. Tenslotte is het handig om met familie en vrienden te praten over je besluit om een toegift aan een goed doel te geven te bespreken.

Keuze voor notaris
Dan is het belangrijk een notaris te vinden die aan je wensen voldoet. Dit kan bijvoorbeeld op notaris.net . Een goed doel zal nooit meegaan naar de notaris, omdat het opmaken van een testament een persoonlijke aangelegenheid is waarbij anderen niet willen of mogen beïnvloeden.

Bij een notaris heb je meestal een eerste afspraak, waarin de wensen en mogelijkheden worden besproken. Na het opmaken van een eerste concept kun je aanpassingen doorgeven of langs de notaris gaan om het definitieve document te ondertekenen.

Online testament opmaken
Mocht je een eenvoudig testament nodig hebben, dan zijn er voordelige online mogelijkheden waarbij je het concept zelf thuis achter computer of tablet kunt invullen. Dit kan bijvoorbeeld bij nunotariaat.nl of doehetzelfnotaris.nl. Alleen voor het tekenen van het concept testament maak je een afspraak via de website bij een aangesloten notariskantoor. Op de websites staat duidelijk aangegeven wanneer je situatie te complex is voor een standaard online opgemaakt testament. Let op: het versturen van je ingevulde gegevens is het aanvragen van een concept testament en dus niet vrijblijvend.

Centraal Testament Register (CTR)
Alle testamenten in Nederland worden geregistreerd in het testament register. Het origineel ligt bij de notaris in de kluis. In het testament register wordt vastgelegd wie wanneer een testament heeft laten opmaken en bij welke notaris. De inhoud van het testament wordt niet geregistreerd, daarvoor moet je bij de notaris zijn.

Op notaris.net lees je meer over het Centraal Testament Register.

Enkele misvattingen over het testament
Alles is goed geregeld, ook als ik geen testament hebt.
Als de wettelijke regels rondom het erfrecht overeenkomen met je wensen, is het niet nodig om daarvoor een testament op te laten maken. Wel wordt het interessant als je graag wil dat je erfgenamen minder erfbelasting betalen, als je andere erfgenamen wil benoemen, als je meer dan 600.000 euro bezit, als je eventuele partners van kinderen wil uitsluiten, of als je op welke andere manier dan ook wil afwijken van het wettelijke erfrecht.

Een notaris is duur
Hoe complexer het testament, hoe duurder het testament: dat is waar. Maar het geeft ook veel rust als alles goed is geregeld en het scheelt heel veel gedoe achteraf. Voor eenvoudige, standaardsituaties kun je kiezen voor een online testament. Een testament kost dan bijvoorbeeld € 195,-. Op degoedkoopstenotaris.nl kun je notarissen op basis van hun tarief kiezen. Let hierbij  op of alle kosten worden meegenomen in de vergelijking en of de notaris aan je kwaliteitseisen voldoet.

Ik heb lang geleden een testament laten opmaken, dan is toch alles geregeld?
In 2003 is het erfrecht drastisch aangepast en in 2010 is het successierecht aangepast. Dit kan soms onbedoelde gevolgen hebben bij de uitvoering van testamenten die voor die tijd zijn opgemaakt. Vraag een notaris ernaar te kijken.

Ik regel alles zelf met een codicil.
Een codicil (handgeschreven, gedateerd en ondertekend) kan niet gebruikt worden voor geldbedragen, verzamelingen, een huis of bijvoorbeeld een heel duur schilderij. Wel voor het klokje dat van oma is geweest, of de ketting van tante Roos.

Meer lezen over het opmaken van een testament
Toegift.nl werkt samen met de notarissen van Netwerk Notarissen 
Alles wat je over erfrecht moet weten: erfwijzer.nl
Wat kun je regelen in het testament: belastingdienst.nl

Eerst meer lezen over nalatenschap Toegift.nl?
Ga terug naar de overzichtspagina nalaten, hoe werkt het? Of lees meer op onze homepage.

Wilt u meer weten?

telefoon